Click to listen highlighted text!

Grattis Anki!

Anki

Anki Wellbrant fick Kulturstipendiet på Kulturnatten 2013. Vid hennes sida, Jenni Sarkezi från Förenande Liv.

Hemgårdens alldeles egna sagotant Anki Wellbrant, numera kulturstipendiat som offentliggjordes vid Kulturnatten i Borås 2013, involverad i oerhört mycket och en både omtyckt och färgstark personlighet som tycks ha energi så det räcker och blir över. Bland annat kan nämnas nattvandringarna på stadens gator ihop med fältgrupperna och andra vuxna, modevisningar och högläsning för vuxna m.m.m.

Eller som hon själv uttrycker sig i ett reportage i Borås Tidning från januari 2011, att “varje dag ska det hända någonting” och att ett liv i en gungstol är otänkbart för henne.

Angående nattvandringarna är hennes önskning att fler föräldrar ger sig dit för att se vad deras barn gör.  – Att se 12–13-åringar dra runt skrålande på stan efter tio är bedrövligt. Särskilt som flera är långt ifrån nyktra.  Anki skakar på huvudet. Hon efterlyser ett ökat föräldraengagemang.  – Vi måste prata mer med våra barn. Ge dem alternativ till att springa på stan. Varför inte hyra en bra film och ha det mysigt hemma i stället?  Anki hävdar att det är viktigt att ta sig tid med barnen. Att lyssna.  – Det har man tusenfalt igen.  – Faktum är att jag är jätteorolig över vad jag får se som nattvandrare. De som är intresserade av att vara med, göra en insats för våra yngre och se vad som föriggår ute på stan är välkommen till Hemgården på fredagar klockan 22, där vi har samling i vårt cafe och genomgång med bland annat kommunens fältgrupp. Ingen föranmälan behövs och i Boråskuriren kan man läsa om hur stort behovet är, speciellt vid tiden för skolavslutningar. Onsdagen den 5 juni kommer vi att mobilisera så stort som möjligt och som vanligt är alla välkomna att vara med!

Efter över 30 år som bibliotikarie på Sjöbo har hon inga planer på att sakta ner och hon talar varmt om stadsdelen, som hon är engagerad i att driva framåt. Att hon känner så starkt för Sjöbo beror på att hon själv vuxit upp där. Hon minns stadsdelen som en idyll som kom att förvandlas i och med de stora utbyggnaden på 50- och 60-talet.  – Men nu är vi på väg tillbaka till det Sjöbo som stadsdelen en gång var. Med den ledning vi har på alla poster i kommundelen kan det inte bli annat än bra. Särskilt inte mot bakgrund av att vi nu även ska slippa vägen som delar Sjöbo mitt itu.

Sagostunderna som hon har fortsatt med på Hemgården är viktiga.  – – Ägnar vi en kvart om dagen åt att läsa med våra barn har vi givit dem en viktig grund. Tyvärr märker jag hur läsförmågan successivt försämrats jämfört med hur det såg ut för 10–15 år sedan.

Hon poängterar vikten av att vara ”närvarande” vid sagostunderna, att ha ögonkontakt.  – Jag läser sällan eller aldrig ur en bok. Barnen hänger med mycket bättre om jag berättar fritt. Jag märker även att deras förmåga att fantisera ökar. I dessa tv-tider är de mätta på bilder.

Som man kan förstå händer det minsann saker i närheten av Anki, och så kommer det såklart att fortsätta så långt det är möjligt. Hemgården är väldigt stolt över att ha denne energiska personlighet som ett stadigt, varmt och välkomnande inslag, vilket ju också är en av våra stöttepelare, att vi ska vara på just det sättet som Anki är.

Ett stort, varmt grattis till Anki, kulturstipendiat 2013!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cEMbO6VkPLk]

Källor: Borås Tidning, Lokalkanalen Borås

Träffar: 4

Click to listen highlighted text!