Click to listen highlighted text!

Hemgården firar jubileumsåret 2014.

Sveriges Föreningar har utsett Borås stad till Sveriges föreningsvänligaste kommun år 2012.

– Borås har under många år arbetet fokuserat för att stärka det lokala föreningslivet. Målet är starka och livskraftiga föreningar som genom sin verksamhet kan bidra till en meningsfull fritid för fler medborgare, säger Gunnar Nilsson, styrelseansvarig för utmärkelsen.

Priset tilldelas den kommun som har goda villkor och som inser att det ideella föreningslivet är delaktigt, självständigt, respekterat och präglas av positiv kontakt. Efter nomineringstiden hanterar en jury kandidaterna och gör en bedömning av nomineringen och kommunen. 53 kommuner har nominerats till priset. Den kommun som anses ge bästa villkor till föreningarna att verka, vara delaktiga i strategier och visar respekt utses till segrare.

Så skrevs det 2012 och faktum är att det i år är dags att fira igen, då det är Jubileumsår! Under 2014 fyller totalt åtta av Borås kulturinstitutioner jämnt och når tillsammans upp i 500 år. Detta firas på olika sätt, men tillsammans fyller vi 500 år och det är valt att samla detta gemensamt under Jubileumsåret 2014. De åtta födelsedagsbarnen är Hemgården (70 år), Kulturföreningen Tåget (30 år), Borås Museum (100 år), Röda Kvarn (100 år), Ålgården (40 år), Borås Kulturskola (70 år), Borås Stadsteater (50 år) och Rockborgen (40 år).

fireworks-clip-art-14

Hemgården firas 13-19 oktober, alltså hela veckan, och vi kan lova att det kommer hända saker i huset!

– Åtta kulturinstitutioner och föreningar har jubileum och fyller tillsammans 500 år. Vi går ihop och firar och gör en gemensam sak. Jag tror att det tillsammans blir mycket lättare. Jag har fått jättepositiv respons, alla är glada att få vara med de andra, säger Anders Teglund, projektledare för Jubileumsåret 2014.

Hur ska ni fira?

– Var och en firar på eget håll, men vi ska också göra en jubileumsutställning på Borås museum som gestaltar de olika aktörerna. Tanken är att alla ska synas. Vi ska porträttera och gestalta kulturlivet i Borås. Det blir vernissage den 10 maj.

Glada nyheter och massor av skäl att fira över hela året. Se också till att sprida ordet, besök oss och kanske ta med en vän vecka 42 då vi passar på att fira hela veckan. Varmt välkomna!

Träffar: 0

Click to listen highlighted text!