Click to listen highlighted text!

Allt fler bedrägerier mot äldre Del 2

År 2023 gjordes 29.000 anmälningar till Polisen angående bedrägerier. Tyvärr klaras bara 3% av fallen upp, enligt en artikel i Dagens PS där Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr uttalar sig om hur man skulle kunna undvika många fall av bedrägerier. Enligt Polisen ger bedrägerier de kriminella gängen större vinster än narkotikaförsäljning.

vad gömmer du under foliehatten?

Men vad kan man då göra om inte Polis, politiker och banker liksom myndigheter på området får ordning på problematiken? Svaret är ganska kort; genom att veta när, var och hur. Det finns många bra tips ute på nätet, som vi nämnde i förra inlägget om bedrägerier mot äldre, men en viktig del av sammanhanget är att värna om sin integritet på nätet, något som bland andra Internetstiftelsen skriver om.

I diskussionerna kring detta brukar människor snabbt konstatera att de inget har att gömma, varpå det tydligen är okej att Google, Facebook m.fl. har full insyn i allt vi gör. Men ju mer man syns desto större är risken att man en vacker dag blir en måltavla, skulle jag vilja påstå. De stora systemen och databaserna må ha väldigt bra skydd mot intrång, men inga system är 100% säkra och man bör ha den förståelsen att det man skriver och visar idag kan utnyttjas under morgondagen.

Tre av fyra känner oro för hur deras personuppgifter används (Nationell integritetsrapport 2019 från Integritetsskyddsmyndigheten)

Intressant att veta kan vara att om man har exempelvis gmail ska man också veta att alla mejl och dokument du skickar eller tar emot, scannas och lagras i deras serverhallar. Inte för att svartmåla Google men att de samlar precis all vår information för att sedan sälja dem till någon av deras 1000-tals samarbetspartners är knappast någon hemlighet längre. Att alla deras produkter är gratis är inte av ren välgörenhet.

5 tips & trix för integritetens skull

  1. Var aktsam med vad du laddar ner och installerar. Även om exempelvis appar granskas innan de läggs ut på Google Play eller App Store finns det många av dem som kräver behörigheter i onödan. Man kan gott bli lite vaksam om ens väderapp vill ha behörighet till din kamera och mikrofon, inte sant? Kolla behörigheterna appen vill ha!
  2. Glöm inte krypteringen. För att skydda din information, se till att aktivera kryptering av dina meddelanden och e-mejl. Ofta måste man aktivera det manuellt som på exempelvis Whatsapp. Dock visade det sig 2017 att de hade fuskat med detta och att det trots allt fanns kryphål i krypteringen och på Messenger finns ingen kryptering alls. Det gör det möjligt för inte bara företagen utan även andra att ha full insyn i vad ni pratar om. Det finns många alternativ, så kallade open source, med öppen källkod, som förutom att vara säkrare också är gratis. Mina absolut favoriter är Jitsi Meet och Session.
  3. Webbläsarisolering. Om man inte vill att Google ska veta allting du gör kan det vara en idé att använda olika webbläsare för olika saker. Det kan vara en knepig vana att börja använda sig av men i gengäld slipper man massor av reklam baserat på din webbhistorik och diskussioner du har haft online. Det finns flera jättebra webbläsare som inte snokar i allt du gör och Duckduckgo är en av de allra bästa när det gäller integritet, tätt följd av Brave.
    Personligen använder jag mig av Google Chrome för Googles alla produkter, Facebook, Whatsapp och Instagram i webbläsaren Opera och allt annat i Brave där jag dessutom tjänar kryptovaluta när jag använder den.
  4. Skydda din router. Den där lilla plastlådan med en massa sladdar som din svärson hjälpte till att installera så att du kan ha ett wifi och nätuppkoppling. Vanligtvis är inloggningen till administrationssidan extremt enkel med användarnamn och lösenord satt till “admin” Rena drömmen för en hackare att kunna ta över din nättrafik så se till att logga in och byta inloggningsinformation så snart som möjligt.
  5. Utforska integritetsinställningarna. I olika appar för sociala medier finns det massor av inställningar att pilla på. Jobbigt, det ska ju bara fungera, kan man tycka men det är viktigt att veta vilken information du delar offentligt. Exempelvis om någon vill identitetskapa dig kan det vara idé att inte ge förövaren onödig information.

Cybersäkerhetsföretaget Kaspersky har många fler jättebra tips om hur man skyddar sin integritet, varför man ska göra det och vad följderna kan bli om man är oaktsam.

Vår rätt till ett privatliv räknas som en mänsklig rättighet och finns med i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. I en av våra grundlagar, Regeringsformen  , står det att vi ska skyddas mot ”intrång i den personliga integriteten” och rätten till ett privatliv finns också skyddad i Europakonventionen.

integritet inte en självklarhet

Förutom risken för bedrägerier av olika typer, ID-kapningar, låsningar av konton och datorer eller mobiltelefoner, kartläggning av oss och ren utpressning finns det fler skäl att värna om sin integritet. Genom att göra det stödjer man också exempelvis utsatta folkgrupper och organisationer, journalister arbetandes i farozoner, människor som tvingas leva med skyddad identitet och som dessutom är en grundsten i både demokratier och det kapitalistiska systemet. Med andra ord, vi ska inte ta det som en självklarhet utan något vi faktiskt får vara vaksamma på så att vi en dag inte står utan det. Det ska vara en frihet att dela information om sig själv, inte en skyldighet.

I framtiden kan det också vara möjligt att försäkringsbolag kräver tillgång till personlig data från smarta klockor, hemsäkerhetssystem m.m.för att avgöra din premie eller om du ens får teckna en försäkring. Då är det bättre att slå i backen redan nu innan det är försent, kan jag tycka.

Läs även: Hur identifierar man falska sms?
Test: Hur säker är du online?

Besök: 9

Click to listen highlighted text!