Click to listen highlighted text!

Bloggintervju. Inför: “Tiden – din enda fiende?

Snart är det dags igen för manusförfattarna och regissörerna tillika radarparet Christian och Mimmi att presentera sin nästa teaterpjäs: Tiden – din enda fiende, som har premiär på Hemgården den 23 maj. Denna gång utlovas ett psykologiskt science fiction-drama om tidsresor, bitterhet och hämnd, vilket sätter stora krav på hela ensemblen, och inte minst på Christian och Mimmi som håller i tyglarna.
Vi passade på att ställa några frågor när de hämtade andan en sekund mellan alla projekt och repetitioner…
1. Pjäsen har som huvudingrediens en utarbetad och genomtänkt hämnd, som för tankarna åt Stephen Kings debutroman Carrie.. Vilka åldrar riktar sig pjäsen till?
Att bli jämförd med Stephen King är absolut något positivt. Dock har King eller karaktären Carrie inte varit inspiration för denna teateruppsättning. När vi skriver tänker vi inte åldrar och målgrupp i den bemärkelsen. Vi utgår från att alla i alla åldrar kan i princip se vad som helst på en scen. Vi skriver saker som riktar sig både till en kulturintresserad publik likväl till en ickeintresserad, där vi ofta fokuserar på välmejslade karaktärer, handling med flera lager där vi vill utmana publiken samt få dem att känna något.
2. Tyvärr är det många barn idag som inte mår bra i skolan, varav mobbning kan vara en orsak. Är pjäsen ett bidrag i kampen mot mobbning?
Absolut! Den berör mobbing, så visst är det så. Det är hemskt att det idag 2014 fortfarande finns sådant och att folk blir mobbade bara för att de är dem de är. Och man ska inte glömma av att det inte enbart är barn som blir mobbade. Det finns överallt, oavsett status och miljöer.
3. Vad tycker ni själva, kan hämnd vara bra?
Det är ett mänskligt drag med hämnd. Oftast är hämnd det första man tänker på om man blivit drabbad av något elakt, men man genomför sällan en hämnd. Hämnd är inget vi anser är någonting bra överhuvudtaget.
4. Vad inspirerade er att skriva Tiden – din enda fiende?
Vi ville ha någonting att bita i, en rejäl utmaning. Tidsresor har alltid fascinerat oss. Därför djupdök vi i massa faktaböcker kring ämnet, intervjuade lärare och forskare och besökte SP´s Fröken Ur. Det är av oerhörd vikt med vettig research. Vi ville också utmana publiken och göra en föreställning utöver de vanliga konventionerna med upplägg och scentekniska lösningar. Detta är vår hittills största regissörsutmaning. Även skådespelarnas karaktärer och roller är något utöver det vanliga.
5. Christian och Mimmi, ni är ju både regissörer och manusförfattare. Hur skulle ni säga till andra som är intresserade att få inspiration?
Generellt sett inspirerar vi varandra. Att vi bejakar våra idéer och tankar, vi liksom säger ja. På så sätt kommer man vidare och kan sedan i efterhand gå in i detalj och ändra. Att säga nej kan göra att en fastnar i smådetaljer och det är bara energi- och tidskrävande. Skriver en ihop med någon så är det är heller ingen idé att lägga någon prestige i att till exempel alltid få igenom just sina egna idéer.  Det är bra att alltid kunna skriva upp idéer en får. Att man har öppna ögon och öron och tar intryck av allt som sker i vardagen.
6. Efter ett antal projekt och föreställningar här på Hemgården, vad kommer härnäst?
Vår nästa stora grej är ett interaktivt rättegångsdrama som vi kommer att spela på Hemgårdens innergård 2-6 augusti, Ett trollbindande mysterium. ”Ett skrattframkallande interaktivt rättegångsdrama för hela familjen. Publiken agerar åhörare och jury. Baserat på verkliga händelser 1892, då turnerande trollkarlen Eduards ställde till med tokigheter i Borås.”
Sedan har vi givetvis vårens två sista Var Kommer Scen? också. Hösten kommer så klart också vara fullspäckad med spännande grejer. Men det tar vi lite senare framöver, nu måste vi iväg och repa järnet med Tiden – din enda fiende?
Målning av Marie Friberg.

Visningar: 1

Click to listen highlighted text!