Click to listen highlighted text!

Hemgårdsnytt vecka 52

Bäste läsare,

Här kommer Hemgårdsnytts Årskrönika del 1 av 2

Inledning

Som vanligt när jag ska sammanfatta ett år inser jag hur mycket som händer i vårt Gula kulturhus i centrum! Händer är förresten fel ordval, det kan tolkas som att det bara sker, men så är det inte. Vi gör saker och vi är många som gör. Någon kallade oss för ”möjliggörare”, det ordet gillar jag.

I denna del av årskrönikan kommer jag göra en resumé av vad som skett i vårt gula hus under 2022 Detta kommer inte bli en fullständig redogörelse, den får vänta till Verksamhetsberättelsen presenteras på vårt Årsmöte måndag 8 maj. Så passa på att bli medlem HÄR! och kom på årsmötet.

I del 2 kommer jag bli mer personlig och skriva om vad jag själv gjort och varför.

Resumé av 2022

2021 slutade med vissa restriktioner så vi flyttade fram de flesta kursstarter en bit in i februari. Teaterföreställningen ”Algots” sköts redan under slutet av 2021 fram ytterligare ett år. I februari gavs fyra föreställningar av Picknick-revyn. Den sattes upp redan i september 2021 och togs emot mycket väl av publiken. Nu blev det en utvecklad och förlängd version.

Det språkkafé vi drivit i flera år kom i gång igen och efter viss tveksamhet var Borås stad med och finansierade bullarna och kaffet som det bjöds på. Till sommaren valde de att stiga av helt, de tyckte ”kaffepengarna” blev för dyra! Då är vårt språkkafé det mest besökta och uppskattade i Borås. Vi ansåg syftet var viktigare är ”kaffepengarna” så vi drev vidare utan stöd. Vi till och med utökade det till hela sommaren då en av deltagarna ställde upp helt ideellt

Det som tidigare kallats för Vårmarknad genomfördes som en Hantverkslördag med den stora skillnaden att externa aktörer kunde hyra in sig. Det blev så bra som vi hoppats och är ett arrangemang som kommit för att stanna. Den dagens hela kafékassa gick ograverat till en Ukraina-insamling.

Den planerade bussresan till Lars Lerins Sandgrund som skulle gått 2020 kom äntligen i väg. En till bussresa runt Sjuhärad genomfördes under augusti med stopp hos Unos djur, Vänga kvarn och Grovare där en tidigare körledare hos oss verkar och bor.

Ett staket som vi lobbat för under flera år, började sättas upp runt vårt hus och en uteplats sattes i ordning mot busstorget som vi aldrig kunde ta i bruk detta år då ombyggnationen av torget även innefattade Åsbogatan som vi inte förstått. Men nu är det klart för invigning 2023.

I samarbete med Naturskyddsföreningen och Klimatomställning Borås blev det en Klimatlördag och vi stöttade Pride som genomfördes av RFSL Borås med vårt gula hus som bas. Med Social ekonomi Sjuhärad arrangerade vi Frivilligdagen för första gången i Borås.

Vi flyttade fram vår medlemskväll från januari till mars och passade då på att visa en filmad version av vår stadsvandringsteater från 2021. Succé! Ett flertal tyckte vi skulle tagit betalt för visningen.

Under sommaren blev det fyra kvälls-spelningar på vår innergård med entré. Från mitten av juni till mitten av augusti kunde vi erbjuda gratis lunchspelningar på onsdagar. Givetvis gräddades det våfflor på innergården från Våffeldagen och in i hösten på torsdagar.

Kaféet hölls öppet hela sommaren och innergården utvecklades till en mer och mer populär mötesplats.

I kaféet hölls det föreläsningar om mat, ett berättarkafé såg sitt ljus och Hemgårdspodden bjöd in lokala kvinnliga politiker från samtliga partier för ett prat detta valår. Samtliga partier utom ett ställde upp.

En dag kom ett brev där det stod att vi fått del i ett arv!

Borås stads mötesplatser för människor med en demensdiagnos besöktes var vecka av oss för både underhållning och kreativ aktivering. Ungdomar med neuropsykologisk funktionsnedsättning aktiverades hos oss.

Det blev ingen höstteater men istället erbjöd vi teatersport, musikquizz och spelningar i Allégården där det fanns möjlighet att ta med egen mat och dryck.

Våra kurser är som alltid en mycket viktig del av vår verksamhet då människor med olika bakgrund träffas över ett gemensamt intresse och samtidigt löser världsproblem över en fika kaféet. I år var det nästan tillbaka som vanligt efter åren med restriktioner.

Givetvis var det julmarknad vid första advent, i år med chokladhjulets återkomst! Denna gång utomhus där den fick tävla med tomtefars verkstad, det gick bra då båda vann! I Allégården spelades barnteater och hantverk såldes i balettsalen och både där och på innergården fanns det tombolor att förströ sig med. I kaféet var det som vanligt kö för att få Hemgårdsbakad fika.

Ingen behöver sitta ensam vid jul då vi som vanligt stöttar SSU:s Gemensam Jul genom att upplåta vår Allégård för detta arrangemang.

För att genomföra allt vi gör krävs människor av olika slag och med olika förmågor. En del är anställda av vår förening, några avlönas av Borås stad och några är hos oss i arbetsträning för att förberedas för den arbetsmarknaden igen. Vi har även en del helt ideellt arbetande, en del kommer varje vecka året runt, andra kommer då vi har julmarknad. Alla är lika viktiga oavsett de förutsättningar man är i vår verksamhet och bidrar efter de förutsättningar man besitter.

Stort tack till alla ni som varit med och bidragit till att vi är det ”Gula kulturhuset i centrum”.

Stort tack till alla er som besöker oss under våra arrangemang och i vårt kafé eller går på våra kurser. Utan er vore det ingen idé att göra allt det vi gör!

Stort tack till alla ni som är medlemmar hos oss, det stärker oss att se att så många väljer att vara det. Är du inte det kan du bli det HÄR!

Vi hörs igen nästa vecka och till dess:

En riktigt God Jul!Verksamhetsledare Hemgården Janne Nolin

Vi bryr oss och vi hörs!

Janne Nolin, verksamhetschef Hemgården

un.ne1716343691dragm1716343691eh@en1716343691naj1716343691 0722-180155

Visningar: 21

Click to listen highlighted text!