Click to listen highlighted text!

Inför: “Svalstar”.

Den 2 maj är det dags för premiär med ”SvalStar” som handlar om den utstötta Ella som hamnar i parallella universumet SvalStar där småpanerna bor. Ihop med Hemgårdens ungdomsteatergrupp ska regissörerna Christian Haglund och Mimmi Fasth, numera ett etablerat radarpar, äntra Allégårdens scen och trollbinda publiken.

SvalStar utspelar sig i den parallella världen SvalStar i den lilla regionen RelSolia där de könlösa Småpanerna bor. De dansar spink, leker och sjunger dagarna i ända – för det är just det vad en Småpan gör. I SvalStar finns det ingen sol utan allt ljus kommer från löven som de också äter. Träden helgar de och träden är det mest heliga som finns i RelSolia. När utstötta Ella från Borås kommer till RelSolia har den onde härskaren Ondsi Ondi infört spinkförbud och Ella måste hjälpa panerna för att göra dem glada igen men också för att kunna återvända hem.

Självklart måste vi få veta mer om detta och beslöt oss för att ställa några frågor till regissörerna Christian och Mimmi.

1. Svalstar triggar ju verkligen fantasin. Hur fick ni idén till pjäsen?

Vi hade under en tid pratat om hur kul det vore att skapa ett eget nytt universum. Mycket jobb skulle krävas men det skulle både vara utmanande och spännande. Dessutom tänkte vi att om man skapar en helt ny värld kan man återanvända den flera gånger. Det finns så mycket att göra i SvalStar, upptäcka och utforska. Vi är bra på att trigga igång varandra med idéer och inspiration.
Det är alltid svårt att säga exakt hur en idé föds eller hur man kommer på något. Vårt problem brukar inte vara att komma på grejer, det är snarare tiden att hinna förverkliga alla våra idéer som är problemet i så fall. Vi är ödmjuka och tacksamma för att vi varit inne i ett sanslöts härligt kreativt flow så länge som vi varit och vi ser inget slut på det än så länge.
Hemgården är en förverkligande plattform för oss vilket gör att vi vet att våra idéer kan få utlopp och liv. Det gör också att man tänker friare och större, helt enkelt.

2. I pjäsen beskrivs det att träden är det mest heligaste som finns. Är detta en vink till publiken att vi borde tänka mer på miljön?

1. Ja, onekligen! Och sedan är vi två naturmänniskor på det sättet att vi älskar en vacker rofylld skog där själen får näring. Det fina med SvalStar är att vi skapade den världen baserat på hur en drömtillvaro skulle kunna se ut för vår del. Det var något av utgångspunkten. Det är mycket som ingår i en drömtillvaro men det viktigaste är att man får vara den man är och må bra. Och så är det i SvalStar.
Vi gillar naturens färger och tänkte att det också rent visuellt kan bli något som kittlar publikens öga. Thomas Lundgren och Marie Friberg har gjort dekoren där de målat och skapat för fullt. En väldigt cool process minst sagt!

 3. När man läser intrigbeskrivningen till Svalstar vill man bara ha mer. Hur kommer det sig att ni bara har två föreställningar?

Det är smickrande att få höra! Den ekla anledningen är att Allégården är oerhört uppbokad, därav att det bara blir två stycken föreställningar. Men som sagt, vi har nog inte sett det sista av SvalStar ännu.

 4. Hemgården har ju ett antal teatergrupper. Skulle ni säga att teaterintresset är stort här i Borås?

 Verkligen! Just nu är det många som sysslar med teater och det sätts upp massvis med goa uppsättningar i Borås. Det blir en positiv dominoeffekt där mer teater föder mer teater. Vi hoppas att detta är en trend som kommer att bestå.

 5. Som brukligt är har ni flera projekt på gång samtidigt. Var kan man inom den närmaste framtiden förvänta sig att se er?

23 maj har vi premiär på Allégården med det psykologiska science fiction-dramat ”Tiden-din enda fiende?”, som handlar om tidsresor, bitterhet och hämnd. Vi har också två tillfällen inbokade av ”Var kommer scen?”, våra teaterkvällar på Simonsland. Vi ser också fram emot ”Ett trollbindande mysterium” 2-6 augusti där vi både skådespelar och regisserar: ett interaktivt rättegångsdrama för hela familjen där publiken agerar åhörare och jury. Den spelas på Hemgårdens innergård.
Till hösten har vi givetvis många spännande saker på gång. Däribland en annorlunda och häftig skräckthriller.

6. Slutligen, säkerligen något som de flesta frågar sig: Hur får ni den enorma energi ni har? Några tips?

Vi är bra på att ge varandra positiv energi! Det smittar ju som bekant av sig. Vi älskar att vara kreativa och få utlopp för våra idéer. Det gäller att ta vara på energin man har och skapa något av den – ingen idé att skjuta upp saker. Det är en sak att bara prata och en sak att realisera. Vi väljer att vara den senare kategorin. Det är viktigt att omge sig med rätt människor som man mår bra av. Vi funkar oerhört klockrent ihop. Vi kan skapa under press, har jäkligt kul och säger ja till våra idéer och så är vi aldrig sjuka. Just de ingedienser är av stor vikt när man jobbar tätt ihop och har många bollar i luften. Så, tipset blir väl att man ska vara glad och göra grejer man mår bra av. Lite som småpanerna har det i SvalStar, ha ha.

Manus & regi: Christian Haglund & Mimmi Fasth
Ljud & ljus: Roger Malmer
Musik: Coos Bay Music & Sounds
Dekor: Thomas Lundgren och Marie Friberg

Skådespelare:
Ida Carlsson – Ella
Ester Nord – Sonja, Mango Modi & Urg
Isac Persson – Kalle & Öni Gom
Oliver Amberntsson – Pelle & Svima Kopp
Alice Svedberg – Åsa & Musti Bubb
Linnea Karlsson – Vessi Lika & Ondsi Ondi
Recka Riestola – Alice & Små Ven

 

Visningar: 3

Click to listen highlighted text!