Raoul Gustaf Wallenberg, född 4 augusti 1912 i Kappsta på Lidingö, sannolikt död 17 juli 1947 i Moskva, var en svenskarkitekt, affärsman och diplomat. Han är allmänt känd för sina framgångsrika insatser för att rädda tiotusentals till omkring hundratusen judar i naziockuperade Ungern under förintelsen från ungerska fascister och nazisterna under de senare stadierna av andra världskriget. Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest mellan juli och december 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium och räddade därmed tusentals liv. Läs mer här och här.
Raoul Wallenberg har godkänts som hjälte och hyllats över hela världen men i Sverige har det vara betydligt mer blygsamt. Tills förra året då det fastslogs att Raoul skulle få en egen dag, den 27 augusti, vilket firas på olika sätt, bland annat geonom att dela ut Raoul Wallenberg-priset.
Man lyfter fram Raoul Wallenberg-dagen som en möjlighet för skolor att i början av en ny termin samtala om tolerans och mänskliga rättigheter.
“Få möter de utmaningar och de risker Raoul Wallenberg ställdes inför. Men alltför många vänder bort blicken när någon är i trångmål eller blir hotad. Alltför många väljer att inte reagera inför mobbning och orättvisor. Det är i det lilla, i vardagen som modet prövas.”
I Dagens Nyheter kan man läsa en levnadsberättelse om hur Judith Kopstein från Budapest tackar Raoul Wallenberg att hon överlevde kriget tack vare ett av hans skyddspass.
Visningar: 3
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.